Ministranti

“I siđe Isus s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svome srcu. A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi.” (Lk 2,51-52)

U našem privremenom prostoru redovito se svake nedjelje održavaju dvije svete mise. Na njima su prisutni i naši ministranti. Dobro su upućeni u službu te se sami organiziraju prilikom svake svete mise. Ponekad im je možda i tijesno, ali to ih ne sprječava da poslužuju kod oltara i tako javno svjedoče svoju vjeru u Isusa Krista.

Svojim vjernim služenjem ministranti žele poput Isusa napredovati u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi. Kroz molitvu razvijaju svoj odnos prema Bogu, a kroz međusobno druženje razvijaju i odnos prema drugima. Sve ih to oplemenjuje milošću Božjom kako bi mogli postati ljudi puni ljubavi za Boga i bližnje.

Evo i njihovih imena:
1. Ivan Jaković
2. Josip Jaković
3. Josip Lokner
4. Dario Konc
5. Tomislav Jaković
6. Danijel Jaković
7. Alen Klun
8. Domagoj Tomšić
9. Marin Bionda
10. Matej Pavković
11. Dario Butka

U kapelici u Novom Senkovcu također svake nedjelje poslužuju ministranti:
1. Josip Jakopović
2. Matej Siročić
3. Devid Srednoselec
4. Ivan Jakopović

POZIVAMO I SVE OSTALE KOJI SU PROŠLI PRVU PRIČEST, A ŽELE SE PRIDRUŽITI MINISTRANTIMA, NEKA SE SLOBODNO JAVE.

IMA MJESTA ZA SVAKOGA TKO ISKRENO ŽELI SLUŽITI KOD OLTARA.


MINISTRANTSKA PRAVILA

Kao ministrant obećavam da ću se držati slijedećih pravila:
1. Dolaziti na svetu misu nedjeljom i blagdanima te barem jedan dan u tjednu;
2. Na svetoj misi biti sabran, ne pričati i ne nasmijavati ostale ministrante;
3. Slušati i poštivati svećenika i odrasle osobe;
4. Lijepo se ponašati u društvu, ne izazivati svađe i sukobe;
5. Nastojati da ne izgovaram ružne riječi i psovke, a velike psovke nikada;
6. Svaki dan se pomoliti Bogu za sebe i svoju obitelj.


ŽELIM BITI MINISTRANT I TAKO SLUŽITI KRISTU KOD NJEGOVA OLTARA

KAKVE OSOBINE TREBA IMATI DOBAR MINISTRANT?

1. Revnost za slavu Božju. Tko hoće biti ministrant ne smije ga voditi želja za isticanjem, nego iskrena nakana da doprinese uzvišenosti i ljepoti službe Božje. Sve što god radi neka bude na veću slavu Božju.

2. Poslušnost i poniznost. Dobar ministrant je poslušan u svemu. Spremno i bez mrgođenja prihvaća svaku obavezu. Neće u posluživanju tražiti da sebe istakne, jer zna da i najmanjom službom slavi Boga.

3. Čistoća duše. Poslužitelj oltara treba nastojati da bude svet. Zato će se ministrant čuvati svakog grijeha, a ako teže sagriješi čim prije očistiti dušu u ispovijedi.

4. Strahopoštovanje. Ne samo prema Bogu. Već i prema svemu što je povezano sa službom Božjom ministrant treba osjećati najdublje štovanje. Nadasve prema Isusu u svetohraništu.

5. Urednost i točnost. Ako se igdje mora držati red i točnost, potrebno je kod mise. Ministrant ne smije dopustiti da se na njega čeka. Svoju službu ima obavljati savjesno. Sve što je za slavu Božju mora biti za nj veliko i važno.

6. Prijateljstvo. Među ministrantima treba vladati duh bratske ljubavi i povezanosti. Nitko ne smije biti zapostavljen. Dobro je kada prijateljstvo iz crkve prenesemo na ulicu i kućama. Lijepo je ako se nastavimo družiti i izvan crkvenog prostora.

7. Marljivost. Poslužitelji oltara moraju biti najvrjedniji učenici u školi, a napose u vjeronauku.