Župni caritas

Ljubav nehinjena! Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite! U nadi budite radosti, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani! Pritječite u pomoć onima koji su u potrebi, gajite gostoljubivost! Blagoslivaljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima!

Iz Poslanice Rimljanima 12,9-15

caritasU želji da slijede i u životu izvršavaju navedene riječi Svetoga Pavla, u našoj župi djeluje Caritas. Zadaća Caritasa je razvijanje osjetljivosti za ljude koji se nalaze u potrebi. Glavna svrha nije samo materijalno pomaganje, već prije svega razvijanje solidarnosti i kršćanske blizine prema onima koji su je potrebni.

Radi lakše organizacije Caritas djeluje na razini grada za obadvije župe zajedno.
Članovi Caritasa iz naše župe su:

1. Višnja Kajzer – koordinator
2. Kata Kruljac
3. Pero Jaković
4. Ankica Vrbaslija
5. Anica Lukač
6. Ana Kovčalija
7. Mirjana Vučinac
8. Blanka Podobnik
9. Vera Štefulj
Aktivnosti našeg Caritasa su brojne, osobito u brizi sa starije i nemoćne. Između ostaloga izdvajamo:

• Organizacija održavanja svetih misa za stare i nemoćne
• Posjet domu za štićenike
• Prikupljanje prigodnih darova u trgovačkim centrima
• Posjet starijima i nemoćnima prije blagdana Uskrsa i Božića
• Izrađivanje božićnih i uskrsnih čestitki i darova te njihova prodaja
• Organizacija razmjene udžbenika tijekom ljetnih praznika
• Uključivanje školske djece u rad Caritasa

 

SVIM ČLANOVIMA NAŠEG CARITASA ŽELIMO PUNO BOŽJEG DUHA KOJI ĆE IH POTICATI NA SVE VEĆU OSJETLJIVOST PREMA LJUDIMA U POTREBI

TAKOĐER POZIVAMO SVE KOJI ŽELE, OSOBITO MLADE, DA SE UKLJUČE U NJIHOV RAD TE, U OVOM SEBIČNOM SVIJETU, OSJETE KOLIKA JE RADOST IZ LJUBAVI SE DARIVATI DRUGIMA

Kao poticaj za uključivanje u djelatnost Caritasa naše župe neka posluži slijedeća priča.

Isus u gostima

Pripovijeda se kako je neka baka Mara bila dobra i pobožna žena. Žarko je željela u svojem domu ugostiti Isusa. Jedne ga noći usne. Isus joj obeća sljedeći dan doći u posjet. Baka je rano ustala i uredila kuću. Oko podne oglasilo se zvonce. Baka brzo otvori vrata i ugleda susjedu Anu. Bila je tužna i uplakana. Zamoli baku za razgovor. Ona joj reče: «Danas nemam vremena, čekam važnoga gosta.» Poslije podne opet netko pozvoni na vratima. Bio je to neki siromah. Pružio je ruku i zamolio kruha. Baka mu reče: «Ne mogu ti dati kruha jer onda neće biti dovoljno za moga gosta.» No gost još nije dolazio. Predvečer se oglasi zvonce i treći put. Konačno, pomisli baka i pohiti prema vratima. Pred njoj je stajala prestrašena djevojčica. Zamoli baku da kod nje prespava jer se boji vratiti svojoj kući. Otac se napio i bio je nasilan prema majci. Baka i nju odbije zbog očekivanoga gosta. A noć je već odmicala i gost nije dolazio. Umorna, baka zaspi u svojem naslonjaču. I ponovno usne Isusa koji joj reče: «Bako, gdje si bila danas cijeli dan? Triput sam dolazio pred tvoja vrata i zvonio, a tebe nije bilo kod kuće.»

Svaki puta kada se pitamo što mogu učiniti za Isusa sjetimo se njegovih riječi iz Evanđelja po Mateju 25,40: «Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!»

isus