Svetkovina Uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista

uskrs 2013   Draga braćo i sestre!

 

Još za mraka, pohitaše žene na grob. Htjedoše pomazati Isusovo tijelo. Zatekoše grob i u njemu anđela, a Isusa nema. Anđeo im priopći događaj: „ Uskrsnuo je!“

Naš mrak kojemu ne vidimo kraja, može rastjerati samo On, koji je ušao u mrak ljudske povijesti kao svijetlo istinito. Njegova je želja obasjati svakog čovjeka i povesti ga „Danu koji čini Gospodin“. Isusa – Svijetlo, pokuša ugasiti „Otac laži“, ali On, Gospodar života i smrti, stade pred njega i navijesti mu kraj svojim predanjem i svojim uskrsnućem.

Tko god hoće koračati u svijetlosti, ne biti plijenom tame, nužno mora krenuti onamo gdje sviće zora pravog, novog svijetla. Valja nam krenuti ka grobu Isusovu, kao i pobožne žene i apostoli. Tamo se čuje glas Božanske istine: „ Uskrsnuo je!“

Nije moguće naći izlaz iz labirinta tame bez zrake svijetla. Ta zraka navještena u Nazaretu, pokazana je u punini istine podno Jeruzalemske Kalvarije i to ne ljudskom proklamacijom nego Božanskom. Moguće je ne čuti ovu Božju, okrenuti se tami i umrijeti,  biti ugušen nasiljem onoga kojemu je obitavalište tama. Tu sudbinu doživio je Juda.

Mi smo danas pozvani apostolom Petrom: „ Tko god u njega vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha.“ To znači; pozvani smo svjetlu istinitom, priznati da smo, kako kaže prorok „ svi lutali“.

Uskrs je dan koji učini Gospodin i pokaza nam da nas ljubi i da nas je u Sinu sinovima i kćerima učinio. Što više! Kraljevskom rodom, narodom svetim.

Na Isusovu grobu danas vidimo što nudi svijet, a što Bog. Svijet nudi smrt, Veliki petak, grob, kamen, stražu, podmićivanje i podobnosti kroz prodanu istinu. Bog nudi život, slavu, dostojanstvo, vječnost.

Zato je Isusova: „Pođite u Galileju, ondje će te me vidjeti!“ imperativ da se maknemo od smrti i ropstva tražeći gledanje lica uskrslog Gospodina.

U grobu nema tijela, ali ima glas. Glas neba! U grobu su i ostatci našeg tobožnjeg smilovanje – platno i ručnik. Svukli smo s njega odijelo na Kalvariji, umotali ga mrtva u svoje krpe, a On uskrsli pokazuje nam ruho u koje odijeva Bog – uskrsnuće. Život.

Evo nam ponuda Uskrsa. Poput svagdanjeg zalogaja prihvatimo ovaj dar života. Prihvatimo uskrslog Isusa, Gospodina, Boga.

Blagoslovljen Uskrs svima!

 

Vaš Župnik