Proslava spomendana bl. Ivana Merza i blagoslov gradilišta nove župne crkve

 

Župa bl. Ivana Merza u Slatini proslavila je 10. svibnja blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima Slatinskog dekanata. Na otvorenom prostoru gdje će se graditi nova župna crkva okupili su se brojni vjernici. Župnik Nikola Jušić uputio je pozdrav biskupu i svima nazočnima u kojemu je istaknuo da je prije deset godina, 22. lipnja 2003., na sam dan proglašenja blaženim Ivana Merza, utemeljena ova župa te je izrazio nadu da će ona uskoro dobiti svoju crkvu. Biskup je u uvodnoj riječi rekao kako mu je drago što na 85. obljetnicu prijelaza Ivana Merza s ovoga svijeta k Ocu, desetu obljetnicu njegova proglašenja blaženim i osnutka njegove župe u Slatini, može blagosloviti gradilište na kojem će započeti izgradnja crkve, kako bi vjernici iz tijesne gradske dvorane mogli prijeći u prikladan liturgijski prostor. Spomenuo je činjenicu teškog gospodarskog trenutka u Hrvatskoj i samoj Slatini te dodao da je upravo u takvim vremenima potrebno pomoći hrvatskom čovjeku da bude duhovno snažniji te postane pokretač novih društvenih odnosa. Blagoslovljenom vodom poškropio je vjernike i podsjetio da su u krštenju pridruženi Isusovoj žrtvi ljubavi i uskrsnoj pobjedi te ugrađeni u živi organizam njegove Crkve čiju pripadnost žive u svojoj župi i biskupiji, blagoslovivši potom i gradilište.

 

U homiliji biskup je podsjetio na trenutačno stanje u Hrvatskoj, na određeni grč koji je zahvatio njezino stanovništvo zbog svega što se

zbiva na gospodarskoj i široj društvenoj razini, te istaknuo važnost da se na svim razinama učini ono što doprinosi rješavanju nagomilanih problema. Pritom valja imati na umu kako nije dovoljno nastojati činiti tek nešto na izvanjskoj razini, nego obnoviti svijest o mogućnostima koje su povezane s promijenjenim i duhovno izgrađenim čovjekom. Prikazao je život Ivana Merza kao intelektualno traganje za smislom vlastitog postojanja i kako ga je napose iskustvo zla, mržnje, ljudskih sukoba i ubijanja u Prvom svjetskom ratu dovelo do Isusa Krista kao pobjednika nad svim ljudskim nemoćima. Biskup je postavio nazočnim vjernicima pitanje o pravom ljudskom dobitku u sadašnjoj hrvatskoj situaciji te naglasio da nas trinaeststoljetno iskustvo našega naroda uči kako je najteže gubitništvo udaljenost od Boga jer na kraju svega za vječnost ostaje samo ono što je on u nama izgradio. Dodao je da su Hrvatskoj nadasve potrebni sveti ljudi, oni u kojima Bog izgrađuje istinski život, koje Isus Krist oblikuje na mjeru svoje ljubavi jače od smrti. Ohrabrio je Slatinčane da budu Kristovi i da se ne boje nikakvih poteškoća jer se s njime pobjeđuje na razini naše najdublje egzistencijalne ugroženosti. Povjerio ih je molitvi i zagovoru bl. Ivana Merza da ih on upravlja na Isusov put kojim se sigurno stiže k cilju.

 

Na kraju misnoga slavlju svi su nazočni molili za dar vjere, a biskup je izrazio uvjerenje da će ljubav slatinskih vjernika znati u svoja nastojanja uključiti i izgradnju nove crkve te im je poželio Božji blagoslov.